image1

Υπάρχουν αρκετοί παράγοντες που συμβάλλουν στην παρασκευή ενός καφέ υψηλών προδιαγραφών. Το γευστικό αποτέλεσμα στο φλυτζάνι μας μπορεί να επηρεάζεται από το είδος του καφέ που επιλέξαμε και τον τρόπο παρασκευής του, όπως επίσης από τις δυνατότητες του εξοπλισμού που διαθέτουμε και την ικανότητα του barista. Όμως, ένας σταθερός παράγοντας που επηρεάζει την ποιότητα του καφέ παρόλο που συχνά έχουμε την τάση να παραβλέπουμε, είναι η καθαριότητα του εξοπλισμού.

map coffeeΌλοι οι λάτρεις του καφέ γνωρίζουμε ότι υπάρχει πλούσια ποικιλία χαρακτηριστικών σε ένα φλυτζάνι καφέ. Μπορούμε να απολαύσουμε ένα ευρύ φάσμα γευστικής εμπειρίας πίνοντας το αγαπημένο μας ρόφημα από γήινους τόνους μέχρι γλυκιές, φρουτώδεις γεύσεις και από νότες λουλουδιών μέχρι αρώματα που θυμίζουν τσάι. Ποιοι είναι όμως οι παράγοντες που καθορίζουν τα χαρακτηριστικά που θα βρούμε στον καφέ μας?

eidi kafe

Έχουν περάσει πολλά χρόνια από τότε που η παρασκευή του καφέ ήταν μια τυπική και μονότονη διαδικασία. Η διαρκής αναζήτηση του ανθρώπου για νέες τεχνικές παρασκευής καφέ και νέες γευστικές απολαύσεις είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία διαφορετικών ειδών καφέ που το καθένα προσφέρει και μια ξεχωριστή εμπειρία.

coffee1

Υπάρχουν πάνω από 100 είδη φυτών του γένους “Coffea”, αλλά μόνο τρία καλλιεργούνται με σκοπό την εμπορική κατανάλωση καφέ. Το Coffea Arabica (Arabica), το Coffea Canephora που είναι γνωστό ως Robusta και το Coffea Liberica που είναι γνωστό ως Liberian Coffee.