eidi kafe

Έχουν περάσει πολλά χρόνια από τότε που η παρασκευή του καφέ ήταν μια τυπική και μονότονη διαδικασία. Η διαρκής αναζήτηση του ανθρώπου για νέες τεχνικές παρασκευής καφέ και νέες γευστικές απολαύσεις είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία διαφορετικών ειδών καφέ που το καθένα προσφέρει και μια ξεχωριστή εμπειρία.

Ας εξερευνήσουμε λοιπόν, τα δημοφιλέστερα είδη καφέ που προσφέρονται, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό.

Espresso
Γνωστός και αγαπημένος καφές που έχει κερδίσει πολλούς φανατικούς οπαδούς τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας. Καυτό νερό (30ml) διαπερνά με πίεση 7gr αλεσμένου καφέ.  


Double Espresso (Doppio)
Διπλή δόση espresso σε ένα φλυτζάνι καφέ (60ml).


Ristretto
Παρασκευάζεται, όπως ο espresso, αλλά ο χρόνος εκχύλισης είναι μικρότερος. Είναι περίπου 18-22ml έντονου, σκούρου καφέ με λιγότερη καφεΐνη (50-60%).


Lungo
Είναι το αντίθετο του ristretto.  Η μεγαλύτερη χρονική διάρκεια εκχύλισης έχει ως αποτέλεσμα έναν πιο ήπιο σε ένταση καφέ με περισσότερη καφεΐνη (80-90%). Οποιοσδήποτε espresso που ξεπερνά τα 30ml, χαρακτηρίζεται lungo. Συνήθως, σερβίρονται 90ml καφέ.


Caffè Americano
Προκύπτει, προσθέτοντας στον espresso καυτό νερό. Σε ένα διπλό espresso (60ml), προσθέστε 90ml καυτού νερού.


Machiatto
Για να φτιάξουμε espresso machiatto (σημαδεμένος-λερωμένος) σε ένα φλυτζάνι espresso, προσθέτουμε μια πολύ μικρή ποσότητα αφρόγαλα.  


Cappuccino
Ίσως, ο «εθνικός» μας καφές τα τελευταία χρόνια. Σε ένα μεγάλο φλυτζάνι, παρασκευάζουμε πρώτα ένα διπλό espresso ή έναν espresso lungo και προσθέτουμε 60ml γάλα στον ατμό και 60ml αφρόγαλα.  Στο τέλος, μπορείτε να προσθέσετε λίγη κανέλα.


Café Latte
Αποτελείται από ένα διπλό espresso και περίπου 300ml γάλα ζεσταμένο στον ατμό χωρίς αφρό.


Mocha
Σε ένα διπλό espresso, προσθέτουμε 60ml ζεστής σοκολάτας και 30ml γάλα ζεσταμένο στον ατμό. Στο τέλος, μπορείτε να προσθέσετε λίγη σοκολάτα σε σκόνη.


Affogato
Ένα επιδόρπιο με βάση τον καφέ. Σε ένα γυάλινο ποτήρι, προσθέστε μία μπάλα παγωτό βανίλια και ένα μονό ή διπλό espresso.  


Espresso Freddo
Ελληνική επινόηση για να αντικαταστήσει τον κλασσικό «φραπέ». Διπλός espresso ανακατεμένος με πάγο στο σέικερ ή στην φραπιέρα.  Σερβίρεται σε γυάλινο ποτήρι με πάγο.


Cappuccino Freddo
Ο καφές αυτός παρασκευάζεται μόνο στην Ελλάδα, όπως και ο espresso freddo. Διπλός espresso ανακατεμένος με πάγο στο σέικερ η στην φραπιέρα.  Για την παρασκευή κρύου αφρόγαλου, χτυπάμε στην φραπιέρα κρύο γάλα, μέχρι να σφίξει. Σερβίρεται σε γυάλινο ποτήρι με πάγο.