Τα πιο δημοφιλή είδη καφέ

03-02-2021
Τα πιο δημοφιλή είδη καφέ

Έχουν περάσει πολλά χρόνια από τότε που η παρασκευή του καφέ ήταν μια τυπική και μονότονη διαδικασία. Η διαρκής αναζήτηση του ανθρώπου για νέες τεχνικές παρασκευής καφέ και νέες γευστικές απολαύσεις είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία διαφορετικών ειδών καφέ που το καθένα προσφέρει και μια ξεχωριστή εμπειρία.

Ας εξερευνήσουμε λοιπόν, τα δημοφιλέστερα είδη καφέ που προσφέρονται, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό.

1. ESPRESSO  
Γνωστός και αγαπημένος καφές που έχει κερδίσει πολλούς φανατικούς οπαδούς τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας. Ένας τυπικός κανόνας, ο οποίος όμως διαφοροποιείται ανάλογα με τον καφέ που θα επιλέξετε, είναι ο εξής:
Ζεστό νερό (90°C) διαπερνά με πίεση 7gr αλεσμένου καφέ για να δώσει έναν φλυτζάνι 30ml εκχυλισμένου καφέ. Ο χρόνος εκχύλισης είναι 25”. Ο espresso είναι η βάση για όλα τα είδη καφέ που αναφέρονται παρακάτω.  

2. DOUBLE ESPRESSO (DOPPIO)
Διπλή δόση espresso σε ένα φλυτζάνι καφέ 60ml.

3. RISTRETTO
Παρασκευάζεται, όπως ο espresso, αλλά ο χρόνος εκχύλισης είναι μικρότερος. Είναι περίπου
18-22ml έντονου, σκούρου καφέ με λιγότερη καφεΐνη.

4. LUNGO
Είναι το αντίθετο του ristretto.  Η μεγαλύτερη χρονική διάρκεια εκχύλισης έχει ως αποτέλεσμα έναν πιο ήπιο σε ένταση καφέ με περισσότερη καφεΐνη. Συνήθως, σερβίρονται 40ml-50ml καφέ.

5. CAFFE AMERICANO
Προκύπτει, προσθέτοντας στον espresso ζεστό νερό. Σε ένα φλυτζάνι espresso, προσθέστε 90ml καυτού νερού.

6. MACHIATTO
Για να φτιάξουμε espresso machiatto (σημαδεμένος-λερωμένος) σε ένα φλυτζάνι espresso, προσθέτουμε μια πολύ μικρή ποσότητα αφρόγαλα.

7. CORTADO
Παρόμοιος καφές με τον Machiatto δημιουργήθηκε για να ισορροπήσει το τον espresso με το γάλα. Σε ένα espresso προσθέτουμε 30ml ζεστό γάλα και ελάχιστο αφρόγαλα.

8. CAPPUCCINO
Σε ένα μεγάλο φλυτζάνι, παρασκευάζουμε πρώτα ένα espresso και προσθέτουμε 60ml γάλα στον ατμό και 60ml αφρόγαλα.  Στο τέλος, μπορείτε να προσθέσετε λίγη κανέλα ή σοκολάτα.

9. CAFE LATTE
Αποτελείται από ένα μονό espresso και περίπου 300ml γάλα ζεσταμένο στον ατμό με ελάχιστο αφρόγαλα.

10. FLAT WHITE
Παρόμοιος καφές με τον Café Latte με την διαφορά ότι προσθέτουμε μόνο γάλα 120ml χωρίς αφρόγαλα.

11. MOCHA
Ένα ρόφημα για τους λάτρεις της σοκολάτας. Σε μονή δόση espresso προσθέτουμε 30-60ml σκόνη κακάο/σιρόπι σοκολάτας, 30-90ml γάλα που ζεσταίνεται στον ατμό και από πάνω αφρόγαλα.

12. AFFOGATO
Ένα επιδόρπιο με βάση τον καφέ. Σε ένα γυάλινο ποτήρι, προσθέστε μία μπάλα παγωτό βανίλια και ένα μονό ή διπλό espresso.

13. ESPRESSO FREDDO
Ίσως, ο «εθνικός» μας καφές τα τελευταία χρόνια. Ελληνική επινόηση για να αντικαταστήσει τον κλασσικό «φραπέ». Διπλός espresso ανακατεμένος με πάγο στο σέικερ ή στην φραπιέρα.  Σερβίρεται σε γυάλινο ποτήρι με πάγο.

14. CAPPUCCINO FREDDO
Ο καφές αυτός παρασκευάζεται μόνο στην Ελλάδα, όπως και ο espresso freddo. Διπλός espresso ανακατεμένος με πάγο στο σέικερ η στην φραπιέρα.  Για την παρασκευή κρύου αφρόγαλου, χτυπάμε στην φραπιέρα κρύο γάλα, μέχρι να σφίξει. Σερβίρεται σε γυάλινο ποτήρι με πάγο.

ΧΡΗΣΙΜΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ
Δείτε ΕΔΩ τα απαραίτητα αξεσουάρ και να παρασκευάσετε το είδος καφέ που σας εκφράζει. Χρησιμοποιείστε εργαλεία και τυποποιήστε τις προδιαγραφές παρασκευής του είδους καφέ που σας ικανοποιεί!